Hamilelikte Bel Tutulması Belirtileri ve Tedavisi
22 Haziran 2024

Hamilelikte Bel Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bel Tutulması:

Hamilelikte bel tutulması, sıklıkla karşılaşılan ve belde ağrılara sebep olan bir durumdur. Hamilelikte bel tutulması, leğen kemiği çevresinde ya da bel bölgesindeki kas ve eklemlerin geriliminden veya gevşemesinden kaynaklanan ve her hamilelikte bulunan normal bir durumdur. Hamilelikte bel tutulmaları genellikle dördüncü ay sonrasında daha belirgin ağrılara yol açar. Yaklaşık dört hamile kadından üçü hamilelikte bel tutulmasından ve bel ağrısından şikâyet etmektedir. Hamilelikte bel tutulması genellikle belin alt kısmında oluşan ağrılardır ve hamile kadının rahat hareket etmesine engel olan ağrılardır. Bu ağrı belden başlayıp kasıktan kuyruk sokumuna kadar hatta kalçalar ve bacaklara kadar yayılabilir. Hamilelikte bel tutulmaları bazen biyolojik nedenlerden, bazen hormonal nedenlerden, bazen de damarsal nedenlerden oluşabilir. Hamilelikte bel tutulması problemini en aza indirmek çoğu zaman kişinin elindedir. Mesela, sağlıklı bir uyku belde tutulma yaşanmaması için çok büyük bir etkendir. Yatak zemini ve yastık yumuşaklığı normal derecede ayarlanmalıdır. Ortopedik yataklar tercih edilmelidir. Dikkat edilmediği takdirde sadece belde değil, boyun ve sırt bölgesinde de tutulmalara sebebiyet verir.

Hamilelikte Bel Tutulmasını En Aza İndirmek İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?

  • Hamile olan anne adayı vücuduna yeteri kadar D vitamini ve kalsiyum almalıdır. D vitamini ve kalsiyum, anne adayında kemik güçlenmesine destek olur. Bel kemiğinin güçlenmesi beldeki tutulmaları azaltır.
  • Anne adayı hamilelik sürecinde hareketsiz kalmamayı tercih etmelidir. Sürekli olarak hareketsiz ve aynı pozisyonda oturmamalıdır. Hareketsiz hamileliklerde kas ağrısı oluşmaktadır ve beldeki hareketsizlik tutulmalara sebep olur. Küçük egzersizler belde tutulma olduğu sırada yapılsa bile tutulmanın açılmasını sağlar.
  • Hamilelik döneminde fazla kilo alınmamalıdır. Fazla kilo, anne adayına fayda vermez ve beldeki tutulmayı tetikler. Vücutta fazla kilo hem vücudu hem de beli zorlamaktadır. Bu durum belde tutulma riskini iki katına çıkarır.
  • Kaslarda oluşan gerilmeleri ve zorlanmaları azaltmak için dik durmalıdır. Anne adayı yanlış ve eğik pozisyonda oturuyorsa bu sadece belde değil, boyun ve sırt bölgesinde de ağrı ve tutulmaya yol açar.
  • Anne adayı geceleri sırt üstü uyumak yerine yan yatmayı tercih etmelidir.
  • Kalça ve bel bölgelerini yoracak hareketlerden kaçınılmalıdır. Hamile olan anne adayı solunum ve gevşeme egzersizleri yapmalıdır.
  • Kesinlikle yüksek topuklu ayakkabı kullanılmamalıdır.
  • Hamile olan kadın sık ama kısa mesafe yürüyüşler yapmalıdır.
  • Hamile kadın bel tutulması yaşamamak için, hem de hamileliğini tehlikeye atmamak adına ağır kaldırmamalıdır.
  • Gün içerisinde sık sık dinlenmelidir.
  • Hamile kadının bel ve sırt bölgesine masaj uygulamak, tutulmaları engelleyebilir ve vücudu rahatlatır.
  • Hamile olan kadınlar sandalyede oturmak zorunda kalsalar bile arkalarına yastık koyarak dik bir pozisyonda oturmalıdırlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tutulma Belirtileri ve Tedavisi

Tutulma Belirtileri ve Tedavisi

Güneş Tutulması Nedir?

Güneş Tutulması Nedir?

Ay Tutulması

Ay Tutulması

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Boyun Omuz Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Omuz Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tutamama Belirtileri ve Tedavisi

İdrar Tutamama Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bel Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Hamilelikte Bel Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Sırt Tutulması Belirtileri ve Tedavisi

Sırt Tutulması Belirtileri ve Tedavisi